Kami kembali lagi dengan Kembara Makanan Bahagian 3! Kali ini, kami akan menceritakan tentang makanan berkuah pula.

We are back with Part 3! This time around we will write on dishes that comes with gravy.

‘Sharing is Caring’!. sila ‘Share & Like’ halaman dan post kami di Facebook! 🙂

1. Mee Rebus

mee rebus

Mee rebus adalah hidangan mee berkuah yang terkenal di Johor dan Singapura. Ianya dipercayai telah diperkenalkan oleh orang orang Jawa. Ada juga orang mengatakan mee ini turut dikenali sebagai Mee kuah.

Mee rebus ini diperbuat daripada mee kuning telur (mee yang sama digunakan di dalam masakan mee hokkien), mempunyai kuah yang sedikit pekat, ala-ala kuah kari dan rasanya ada sedikit pedas dan manis. Kuah mee rebus ini diperbuat daripada air udang, bawang merah, serai, lengkuas, daun salam, daun limau purut, gula Jawa, garam, air dan juga tepung jagung (digunakan untuk memekatkan kuah). Mee rebus ini selalunya dihidangkan bersama telur rebus, udang kering, limau kasturi, daun saderi, cili hijau, bawang goreng, taugeh dan juga tepung goreng yang rangup (keistimewaan Mee Rebus Johor). Di Johor juga, anda boleh mendapatkan mee rebus istimewa yang di masak khas bersama tulang ‘gear box’ yang sangat enak. Nantikan senarai gerai makanan di Johor Bahru di dalam post yang akan datang. (source: wikipedia)

Mee rebus or the english translation ‘boiled noodles’ is a noodle dish (that comes with a special gravy) that is really famous in Johor and Singapore. It is also known as Mee Kuah (Noodle with Gravy / Noodle Soup).

The dish is made of yellow egg noodles (the same type used in Hokkien Noodle) and has a thick, curry like consistency gravy, that tastes sweet and spicy. The gravy is made of shrimps’ broth, shallots, lemongrass, galangal, salam leaf (bay leaf), kaffir lime leaf, gula Jawa (Indonesian Dark Palm Sugar), salt, water and cornstarch (as the thickening agent for the gravy). Mee rebus often came garnished with a hard boiled egg, dried shrimps, calamansi lime, chinese celery, green chillies, fried onions, bean sprouts and also fried flour (a unique Johor specialty). In Johor, you could also find a special mee rebus that is specially cooked with a delicious lamb shank bone. We will give you the list in the next post!

2. Mee Bandung

mee bandung

Mee Bandung Muar atau Mee Bandung ialah makanan tradisional yang berasal dari Muar, Johor. Perkataan ‘bandung’ di sini membawa erti ‘campuran’ atau ‘pasangan’, sama seperti ‘sirap bandung’ (sirap yang dicampurkan dengan susu pekat) dan juga ‘rumah bandung’ (rumah semi-d).

Dalam hal mee bandung pula, ‘bandung’ digunakan kerana campuran tambahan kepada resepi mee yang asli (pada asalnya, hanya mee dan telur sahaja digunakan) untuk dimakan bersama sama kuahnya yang diperbuat daripada cili, bawang,  belacan dan udang kering. Resepi mee bandung ini kemudiannya ditambahkan dengan udang, daging, kepingan ikan dan sayuran. Walaupun mee bandung ini mudah didapati di serata Malaysia, namun, Mee Bandung yang terdapat di Muar, dikatakan adalah yang paling enak dan lazat sekali. Oleh itu, admin amat mengesyorkan pembaca, jika diberi kesempatan dan kelapangan, silalah ke Muar untuk menjamu selera. (source: wikipedia)

Mee Bandung Muar or Mee Bandung is a traditional cuisine originated from Muar, Johor. The word ‘Bandung’ refers to ‘mixed’ or ‘pairs’ in Malay. Similarly, in Malay, words like ‘sirap bandung’ refers to a drink made of rose syrup and condensed milk, as well and ‘rumah bandung’ actually refers to a semi detached house.

In the Mee Bandung case, the word ‘bandung’ refers to the new recipe with a mixture of new ingredients such as prawns, meat, fish cakes and vegetables (as opposed to the original recipe which only consisted of noodle and egg). The gravy is made of chilli, onions, shrimp paste and dried shrimp. Even though the mee bandung is now available nationwide, the best and most delicious ones are said to be ones in Muar (the original hometown). We would really encourage the readers to drop by Muar and sample the delicious delight.

3. Asma Rojak

67f46d17-a476-48de-a6b5-fb5a45a04f09

Perkataan ‘rojak’ adalah berasal daripada terma melayu yang bermaksud campuran. Di Johor Bahru, nama ‘rojak asma’ adalah tidak begitu asing dan janggal. Rojak asma, seperti rojak rojak yang lain adalah lebih kurang sama dengan rojak Singapura, rojak mamak, pasembur (khususnya di Utara), rojak mee di Muar dan sebagainya. Namun cara kuah dan penyediaannya adalah sedikit berbeza.

Rojak asma ini kebiasaannya mesti ada cucur tepung kosong, cucur udang, sayur-sayuran seperti daun salad, timun, cili hijau, bawang. Anda juga boleh menambah bahan bahan lain (yang selalunya digoreng) seperti sotong kembang, telur rebus, paru, ketam celup tepung, kepingan ikan, bebola ikan, udang dan sebagainya. Bahan bahan ini kemudiannya, dimakan bersama sama kuah kacang yang tidak terlalu pekat (berbeza dengan kuah satay) yang manis manis pedas. Kuah kacang ini diperbuat daripada kacang tanah, biskut marie, udang kering, kismis, cili kering, bawang merah, bawang putih, halia, asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa.(source:http://www.tiffinbiru.com/2008/01/rojak-asma-jb.html ,http://www.azlitamasammanis.com/2015/01/rojak-asma.html)

The word ‘rojak’ is derived from the malay term of mix/mixture. In Johor Bahru, the ‘rojak asma’ is not a foreign term to be heard. Rojak asma, as is the types of rojak such as Rojak Singapore, Rojak Mamak, Pasembur (a specialty in the North), rojak mee in Muar etc, are more or less the same. The difference is from the sauce and the way it is prepared.

Rojak asma normally consisted of fried flour, fried flour with prawns, vegetables such as lettuce, cucumber, green chilli and onion. You will also be able to add on to the basic with other ingredients(normally fried food) such as squid, hard boiled eggs, lungs, crab dipped in flour, fish cakes, fish balls, prawns etc. All these will then be eaten with the sweet and spicy peanut sauce which is not too thick (different from the satay sauce). The peanut sauce is made from peanuts, marie biscuits, raisins, dried chillies, shallots, garlic, ginger, tamarind paste, salt, sugar and flavoring powder.

‘Sharing is Caring’!. sila ‘Share & Like’ halaman dan post kami di Facebook!

Visit Part 2  here:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=558271417693544&id=552615198259166